Next: 4.4 Astoria Up: 4 Tietokantamuunnokset Previous: 4.2 Tutkimusta

4.3 Multidoc PRO

Vaasalaisen CITEC Engineering Oy:n informaatioteknologian osasto on kehittämässä SGML-selailuohjelmaa Microsoftin Windows-ympäristöön. Ohjelma on nimeltään Multidoc PRO. SGML-osien pohjana on Synexin ViewPort [Syn96] eli sama kuin Panorama PRO:lla [Syn94]. Multidoc PRO oli jo alpha-vaiheessaan kehittyneempi kuin 1.11 versio Panorama PRO:sta (WWW-yhteyttä lukuun ottamatta). Multidoc PRO:ssa on esimerkiksi ensimmäisenä SGML-selailuohjelmana maailmassa mahdollisuus saada useita ``näkymiä'' dokumenttiin elementtien attribuuttien arvojen perusteella. Tällaisia näkymiä voivat olla esimerkiksi erikieliset dokumentit: käyttäjä voi avata dokumentin ja katsoa toisessa ikkunassa espanjankielistä ja toisessa ikkunassa englanninkielistä dokumenttia.

Multidoc PRO:n tietokantaliittymä toteutetaan Microsoftin Open Database Connectivity (ODBC) [Mic92] -standardin mukaan, joka mahdollistaa monien eri valmistajien tietokantojen käytön. Riittää, että tietokannan valmistajalla on tarjota ODBC-ajuri.

Multidoc PRO:n idea tietokantadokumentin muodostamisessa on se, että muodostetaan ensin ns. pseudo-SGML -dokumentti, jossa on vain linkitetty SGML-elementit tietokannan sarakkeisiin. Varsinaisen tietokanta-SGML -dokumentin avautuessa Multidoc PRO suorittaa tietokantahaut, ja täyttää tietokannan tiedoilla ``aukot'' pseudo-SGML -dokumentissa. Lisäksi pseudo-SGML -dokumentti tarvitsee muodostaa vain kerran. Tietokannassa tehdyt muutokset saadaan näkyviin Multidoc PRO:ssa yksinkertaisesti valitsemalla dokumentin ``virkistys''.


Heikki Toivonen -- Last modified 28.1.1997 --